Ģenētiskās analīzes: Kas es esmu? Ko es vēlos?

Autors: Linda Vītuma

Tehnoloģiskie sasniegumi ir brīnums. Tie mums dod tik daudz iespēju. Tik daudz... Reizēm par daudz. Un reizēm tieši tehnoloģisko sasniegumu bezgalīgās iespējas ir tās, kas mūs sāpina līdz sirds dziļumiem. Ja esi grūtniece, ja tava vecuma gadskaitlis sākas ar 3 un tev ir aprūpētājs, kurš rūpīgi (reizēm pat pārāk rūpīgi) veic visas analīzes, tad nebrīnies, ja pēc kādām no šīm analīzēm sirsniņa lēks aulēkšiem un asaras birs aumaļām.

TrisomiaĢenētiskās analīzes - tehnoloģisko sasniegumu brīnums, kas spēj radīt tik daudz asaru. Neiegrimstot pārdomās, par to, kas radīja ģenētiskās analīzes, cik tās ir precīzas un kāds īsti no tām labums - turpinājumā manas pārdomas par šo tēmu.

Ir divi jautājumi, kurus uzdodot, mēs varam noformulēt savu viedokli, vai un kāpēc mums būtu vai nebūtu jāiesaistās ģenētisko analīžu veikšanā.

1. Kas es esmu: Cik man ir gadu un vai manā ģimenē ir kāds, kuram ir bijušas iedzimtas ģenētiskas saslimšanas (hromosomu anomālijas)?

Ja man ir 35 vai vairāk gadi un / vai ģimenē ir bijušas ģenētiskas saslimšanas, tad tieku uzskatīta par paaugstināta riska grūtnieci un aprūpētāju pienākums man ir nodrošināt ģenētisko izmeklēšanu. Taču tas nav grūtnieces pienākums bez ierunām akceptēt savu līdzdalību šādās analīzēs. Grūtniecei ir tiesības apdomāt, vai un ar kādu mērķi iesaistīties šādā izmeklēšanā.

2. Ko es vēlos: Ko es darīšu, kad uzzināšu analīžu rezultātus? Vai analīžu rezultāti ietekmēs manu lēmumu attiecībā uz grūtniecības turpināšanu vai pārtraukšanu?

Ja analīzes būs labas - atviegloti uzelpošu vai pat nepamanīšu, ka šādas analīzes ir veiktas. Ja analīžu rezultāti uzrādīs paaugstinātu risku - ko tad? Raudāšu? Baidīšos? Bēdāšos? Pārtraukšu grūtniecību?

Ģenētiskas saslimšanas nav iespējams izārstēt. Tās var vai nu pieņemt, vai nepieņemt. Būtībā šo analīžu vienīgā jēga ir "dot mums iespēju" izvēlēties, vai grūtniecību pārtraukt vai turpināt.

Atliek vien lēmuma sadaļa:

  • Ja uz abiem jautājumiem mana atbilde ir "Jā" - esmu paaugstināta riska grūtniece, un mans lēmums par grūtniecības turpināšanu būs atkarīgs no analīžu rezultātiem - tad tik atliek dziļi ieelpot un ienirt ceļojumā uz savas izvēles sekām.
  • Ja kaut uz vienu jautājumu mana atbilde ir "Nē" - grūtniecei ir tiesības no ģenētiskajām analīzēm ATTEIKTIES.

Informācijai pievienoju:

Lai kāda arī būtu mūsu izvēle, novēlu, lai tā būtu informēta un apzināta izvēle!

Komentāri