Ģenētika #2: No otras puses

Autors: Liene Korņejeva

Mūsu šūnās vienlaicīgi notiek daudz sarežģīti procesi:
- Dažādas vielas, ko mēs esam apēduši, tiek saskaldītas līdz to sastāvdaļām, no kurām
- Tiek būvēti šūnai vajadzīgi elementi
- Sašķeltās un nesašķeltās vielas tiek pārvietotas no viena šūnas gala uz otru
- Šūna sazinās ar apkārtesošajām šūnām u.c.

SunasŠos un vēl citus darbiņus veic olbaltumvielas. Olbaltumvielas mēdz dēvēt arī par proteīniem (angļu valodas ietekmē) vai fermentiem (ja šī olbaltumviela kaut ko šķeļ vai būvē). Lai gūtu priekšstatu par to, kā šie procesi notiek, ielūkojaties shematiskā attēlā, kur atzīmētas pašlaik zināmās norises šūnā. Katru no sīkajiem solīšiem dara kāda olbaltumviela. Jā, olbaltumvielu ir ļooooti daudz un ja kāda no viņām “nav darbā”:D, tas var bēdīgi atsaukties uz šūnas veselību.

Kur šūna ņem šīs olbaltumvielas? Un kāpēc es te vispār par tādām stāstu? Tādēļ, ka mēs esam nokļuvuši pie hromosomām no otras puses. Katra olbaltumviela tiek veidota pēc stingras receptes. Ja esat rūpīgi lasījuši pamatsadaļu, nebūs grūti atbildēt uz jautājumu, kas tad tās receptes ir un kur tās glabājas ☺ 

Tātad: ~ 30 tūkstoši gēnu ir “izmētāti” pa 23 hromosomām, bet katrs gēns ieņem savu konkrētu vietu. Piemēram, ABO sistēmas asins grupas gēns atrodas 9. hromosomā un nekad no tās nepazūd. Gēni, kas nodrošina spermatozoīdu veidošanos, sēž Y dzimumhromosomā (jo kam gan sievietei tādi gēni vajadzīgi ☺). Gēnu izvietojumu hromosomās var redzēt šajā attēlā. Tiesa gan, te Gudrinieksatzīmēti mazliet vairāk kā 100 vairāk izpētītie gēni; realitātē iedomājieties, lūdzu, ka to ir 300x vairāk :D

Kāpēc es rakstu tikai par 23 hromosomām, ja reiz iepriekšējā sadaļā liku noprast, ka kodolā ir 46? Tāpēc, ka katru gēnu mēs esam mantojuši 2 eksemplāros – vienus pilnus 30 tūkstošus no mammas, otrus no tēta. Tā kā īstenībā kodolā ir 60 tūkstoši gēnu. Matemātika ne pa jokam ;)

Jautājumi padomāšanai:

  • Šūnas kodolā atrodas …. hromosomas. Katrā hromosomā ir atrodami vairāki simti …., kuri satur informāciju ……… veidošanai.
  • Kā vīrietim varētu izpausties kādas Y hromosomas daļas zudums?

Komentāri